Blogumdaki tüm verileri kaybettiğimden bu yana kırık linklerle ilgili onlarca mesaj almaktayım. Fırsat buldukça da eski yazılarımı bir şekilde tamamlamaya çalışıyorum. SCP ile dosya transferi de bunlardan biri.
SCP (Secure Copy – Güvenli Kopyalama), iki bilgisayar arasında Güvenli Dosya kopyalamanızı sağlar. Bağlantı SSH üzerinden yapıldığı için dosya aktarımı şifreli ve güvenlidir.
SCP’yi kullanabilmeniz için SSH Client (SSH istemcisi) bilgisayarınızda kurulu olmalıdır. SSH Client linux sistemlerde standart olarak kurulu gelmektedir.
SCP nasıl kullanılır?
scp SOURCE TARGET
şeklinde kabaca ifade edebiliriz. Source da bulunan dosyayı Target adresine gönderebilirsiniz. Burada Target olarak hedeflenen bilgisayar local ağınızda olduğu gibi, kıta ötesinde dahi olabilir.
Bir örnek paylaşayım;
scp /home/skywalker/sql.tar.gz jedi@10.0.2.126:/mainship/backup/ownAllSQL/
Burada, üzerinde olduğum PC’de /home/skywalker/ adresinde bulunan sql.tar.gz isimli dosyayı, 10.0.2.126 ip’li local bilgisayarıma jedi kullanıcı adı ile bağlanıp /mainship/backup/ownAllSQL/ adresine kopyalamak istediğimi söylüyorum. Yollar ve syntax doğru ise jedi kullanıcı adına ait password’ü girmem beklenecektir. Şifreyi doğru girince de gerekli kopyalama işlemi başlayacaktır.
Gördüğünüz gibi wget’den farklı olarak içinde bulunduğumuz PC’den uzaktaki makineye dosya göndermekteyiz.
Terminal üzerinde man scp yazarak bu komutla ilgili tüm opsiyonları görebilirsiniz. Tabi ben son olarak sıkça kullandığım opsiyonları da paylaşacağım;
-c <pass> : Veri aktarımını şifrelemek üzere şifre belirtilir.
-C : Sıkıştırma etkinleştirilir.
-P : Dosyadaki değişiklik ve erişim zamanları ile kipler korunur.
-r : (recursive) Dizinin tamamı ardarda kopyalanır.
-v : (verbose – değilse bile bence öyle) Ayrıntılı bilgi verilir.
Herkese iyi çalışmalar
Hakan Müştak
Software Developer
Bir yanıt yazın