Yazılarımın teknolojiden çok uzaklaşmaya başladığını düşünüyor olabilirsiniz, temelde öyle değil.Alphan Manas’ı uzun zamandır hayranlıkla takip ediyorum. Fikri ve duruşu yurdumda istenen, ihtiyaç duyulan profile tam oturuyor. Anlaşılamadığını, fikirlerini etkili olarak kitlelere ulaştıramadığını düşünüyorum. Şayet öyle olsaydı, çok kritik görevler alabilir, ülkemizin refah seviyesinin de bir kaç basamak yukarılarda olabileceğini düşünüyorum.
Sitesinde okuyup, okudukça söylendiğim bir yazısını paylaşmak istiyorum. Bu yazıyı bir “ortadoğu”lu olarak değil, dünya vatandaşı olarak, objektif okumanızı rica edeceğim. Gerçekten çok düşündürücü…
Dün okuduğum Samsung’un “Elektronik Lens” üzerindeki çalışmaları, uzun zamandır yazmak istediğim konu hakkında bana biraz daha inceleme fırsatı yarattı. Samsung ile Arçelik karşılaştırmasından yola çıkacağım.
Byung-Chull Lee, Samsung’u 1938 yılında kurmuş. Şirketin ilk işi Çin’e kurutulmuş Kore balığı, sebze ve meyve satmakmış. Şirket 10. yıla varmadan şirket kendi fabrikasını kurmuş ve uluslararası boyutta bir şirkete ulaşmış. Sanayiye geçiş 1951 yılında gerçekleşmiş. O yıllarda Güney Kore nüfusu yaklaşık 21 milyon’muş.
Koç Holding’in geçmişi ise 1920’lere dayanıyor. Kurucusu Vehbi Koç 1920′lerde Ankara’da ticaret yaparak başlamış ve 1950’lerde sanayi alanına girmiş. O yıllarda Türkiye nüfusu, Güney Kore ile yaklaşık olarak aynıymış.
Sonuç olarak Samsung ve Koç Holding (bugünkü adıyla) 1950’lerin başında sanayiye geçiş yapmışlar ve bağlı oldukları ülkeler de aynı nüfusa sahipmiş.
Samsung 1980’lerde ABD’deki teknolojik gelişimi görmüş ve (Arçelik’in o yıllardaki odak alanı dışında olan) yukarıdaki PC üretimine başlamış. Bugüne geldiğimizde, her 2 şirketin amiral gemilerinin son 10 yılki performansları ile karşılaştırarak istiyorum:
2002 yılı:
– Samsung: 44.6 milyar USD ciro (5.9 milyar USD kâr)
– Arçelik: 1.4 milyar USD ciro (38 milyon USD kâr)
2012:
– Samsung: 232 milyar USD ciro (33.6 milyar USD kâr)
– Arçelik: 5.8 milyar USD ciro (306 milyon USD kâr)
Her iki grubun gelecek 10 yıldaki planlarına da bakalım.
KOÇ Holding’in BİST (Borsa İstanbul)’de 15 şirketi var. Bu şirketler BİST’teki şirketlerin toplam değerinin %15’ini oluşturuyor. Koç Holding CEO’su Turgay Durak, bu yıl başında verdiği bir röportajda önem verdikleri 3 önemli sektöre değinmiş: Temiz Su Kaynakları, Yaşlı Ekonomisive Tarım. Yani Türkiye’nin 2023 Vizyonuna Koç Holding bu alanlarda söz sahibi olarak destek olacak.
Samsung’un 2020 yılı hedeflerindeki çalışma alanları: Solar Panel, LED, Elektrikli Araba Pili,Biyo-teknoloji, Tıbbi Cihazlar. Tıbbi cihazlar yazımın başında bahsettiğim gibi zaten bugünkü yazımın ateşleyicisi. Samsung şu anda Elektronik Lens üzerinde çalışıyor. (Haber için Tıklayınız) Sonuçta birgün Google Gözlük’ten lense geçeceğiz ve Samsung bu konuda öncü firmalardan biri olmaya aday.
Arçelik’e 2 kez “Gelecek” konferansı verdim. Son konferansımda “Küçük Ev Aletleri” konusunda yorum yaptım: TV’de son dönem seyrettiğimiz reklamlara baktığımızda hem Arçelik, hem de Vestel strong>Küçük Ev Aletleri” konusunda reklam yapıyor. Vestel sağolsun, renklere ve başkalarının yaptıklarına takmış, “Boğaz Köprüsüne bile LED ışık (Samsung’un ürettiği bile olabilir) döşenmiş, biz de buzdolaplarımıza LED ışık koymuşuz, çok mu?” diyor. “Samsung ile sizin yaptıklarınızı karşılaştırdığımızda bence de çok değil”.
Koç Holding’in 3 önemli ismi dünyanın dev şirketlerinin danışma kurullarına getirilmiş (Haber için Tıklayınız) Bunların arasında: JP Morgan, Rolls-Royce, National Bank of Kuwait, Chase Manhattan, Allianz, Bank of America’nın (BofA) Uluslararası var. Bence Koç Holding’in kendi bünyesinde de bir Danışma Kurulu kurması, yetki ve sorumluluk vermesi gerekiyor.
Samsung 2012 yılında 33.6 milyar USD kâr yaparken, Arçelik 306 milyon USD kâr etmiş. Bu kadar yüklü para kazanan firma doğal olarak da inanılmaz Ar-Ge yatırımı yapar. 2020 yılında (bugün bile testlerde 1 GB/sn hızı yakaladığı) 5G’yi çıkardığında (Haber için Tıklayınız), Koç Holding’in Tarımla uğraşacağı gerçeği beni üzüyor.
Alphan Manas : http://www.alphanmanas.com
Bir yanıt yazın