1999 yılından beri izlediğim ve kişisel olarak destek verdiğim bir projedir SETI. Açılımı “Search for Extraterrestrial Intelligence” yani uzaydaki elektromagnetik sinyalleri tarayarak zeki yaşamı bulmaya çalışan demektir. İlk dinlemeyi 1960 yılında Cornell’i biliminsanı Frank Drake yapmıştır. Yurdum insanı (okumuşu, cahili, akıllısı, uyanığı) politikayla, futbolla, magazin ve modayla haşırneşirken SETI organizasyonunda bugün sıradışı bir hareket yaşandı. Bu hareketin temeli şu yazıydı : LINK
Belkide tarihi bir gün yaşıyoruz diye düşünerek ~35-40 dk’dır ülkemizin yoğun gündem maddeleri arasında sıkışmıştır diye düşünerek arama yapmaktayım, üzülerek söylemem gerek ne yazık ki bu haberi henüz gündemine taşıyan türkçe bir kaynak yok! Ben özetleyeyim…
Yukarıda ilk dinlemeyi 1960 yılında bilim insanı Frank Drake’in yaptığını söyledim. Yıllar içinde dinleyicileriniz, ne kadar gelişirse gelişsin evrende tarayabildiğiniz noktalar son derece dar alanlardır. SETI son derece pahalı bir proje olup sadece uzaydan gelen sinyalleri dinlemek yetmez; bunları analiz etmek de gerekir. Hatta bir ara halktan, bilgisayarlarını kullanmadıkları anlarda ekran koruyucu modu yerine küçük bir aracı uygulama ile işlemcilerinin hesap gücünü paylaşmak suretiyle bu projeye destek vermeleri istenmişti. Bende 1999 – 2016 (hala) aralığında bu projeye destek vermeye devam ediyorum.
National Team sayfamız : https://setiathome.berkeley.edu/team_display.php?teamid=943
Tarihi bir ana şahitlik ediyor olabiliriz
Reklamlardan sonra konuya dönersek, tarihte bugüne rastlayan ve astronomi dünyası tarafından hep hatırlanacağını düşündüğüm konumuz şu ki; “SETI yakın bir güneş sisteminden gelen bir SİNYAL yakaladı!”
Uzaydan gelen bu sinyal ~94 ışık yılı uzaklıktaki HD164595 Güneş sisteminden geliyor. Ve sinyal oldukça güçlü bir sinyal. Bulgulara göre temelde bu güneş, güneşimize benzese de etrafindaki tek bilnen gezegen neptün büyüklüğünde ve yaşam olması için güneşine çok fazla yakın. Ancak bu güneşin etrafında başka tespit edilememiş gezegenler de olabileceği varsayılıyor (hatırlatayım ~94 ışık yılı uzaklıktan bahsediyoruz).
Bu sinyalin tamamı bir olçüm hatası olabileceği gibi bizim yörüngemizdeki insan yapımı sinyallerin yansıması da olabilir. Asıl ilginç olan, bu sinyal SETI ‘nin yorumuna göre gelişmiş bir medeniyet tarafından da gönderilmiş de olabilir. Eğer bu sinyal bir ölçüm hatası veya insan yapımı sinyal yansıması değilse gönderen medeniyet gerçekten çok gelişmiş olmalı. Zira: boyle bir sinyalin her yone gönderilmesinin enerji maliyeti 100 katrilyon Mega Watt ! Yani bizim dünyamıza vuran tüm Güneş enerjisinin 100 katı!
Alınan sinyalin ekran görüntüsü ise şöyle;
Okuduğum link : http://www.seti.org/seti-institute/a-seti-signal
Seti Turkey National Team : https://setiathome.berkeley.edu/team_display.php?teamid=943
Hakan Müştak
08@2016
Bir yanıt yazın