Bilmeyenler için hemen açıklayayım; LAMP, (L)inux – (A)pache – (M)ySQL – (P)HP nin baş harflerini ifade etmektedir. Yeni ve temiz bir sistem kurduğumda, zaman zaman hiç kullanmasam da, yaptığım ilk iş LAMP + phpmyadmin kurmaktır. Tarihe kayıt düşmek adına burada bu kurulumları 3 ayrı metodla, mümkün oldukça kısa paylaşmak istiyorum.
Gelen değişkenleri ve değerlerini ekrana yazalım [PHP]
Şu anda kendime hazırladığım bir takip uygulaması üzerinde, birlikte çok sayıda veriyi post ile alıp, değerlerini bir arada görmem gerekti. Bu sıkıntı, spagetti form içinde cereyan eden ve çok kolay bulunamayan alan isimleri ve onlara atanan değerler sebebiyleydi.
Gönderilen tüm değişken anahtar ve değerlerini aşağıdaki gibi ekrana basıp, devam ettim;
OpenSSH kuralım
SSH, telnet ve rlogin gibi ağ üzerindeki başka bir sunucuya uzakta bulunan bir başka makineden bağlantı sağlayan bir protokoldür. SSH açık haliyle “Secure Shell” yani güvenli kabuk anlamına gelir. Telnet ve rlogin kullanıcı şifreleri dahil tüm iletişim açık yani şifrelenmeden gerçekleştirilirken, SSH güvensiz makineler arasındaki iletişimi güçlü bir kripto yöntemiyle şifreler.
SVN nasıl kurulur?
SVN, aynı anda birçok kullanıcı tarafından kod geliştirilmesini sağlayan bir versiyonlama sistemidir. Detayları ile ilgili internette çok kaynak bulunabildiği gibi, nasıl kurulur diye sorduğunuzda aynı sayıda kaliteli içeriğe ulaşmak zorlaşıyor; sorumuz bu : SVN nasıl kurulur?
Linux (ubuntu/debian) kullanarak kurulumu gerçekleştireceğiz. Makinaya root olarak bağlandığınızı varsayarak anlatacağım; Apache’nin sistemimizde kurulu ve sorunsuz çalışıyor olduğunu varsayarak svn için gerekli olan svn ve apache svn kütüphanesi paketlerinin sisteme kurulmasını sağlıyoruz ;
Hello World!
“Hello World!” diyelim ve klasik bir yazılımcı girişi olsun. Yazılım dünyasının parçası olduğumuz da böylece belli olsun. Tekrar ve en baştan blog tutmaya karar verdim. Blogum kuvvetle yazılım odaklı seyredecek. Müthiş ve kaliteli olması gibi bir çabamın asla olmayacağını en başta söylemeliyim. Altyapı olarak basit ve etkili olduğunu düşündüğüm wordpress’i kullanmayı tercih ettim. Tema’nın türkçeleştirme çalışması bana aittir. Orjinali için sağ altta linki bulunmaktadır.
Konuya giriş yapmakta ne kadar ciddi sorun yaşadığımı da görmüş/anlamış olmalısınız. Bu sorunu aşabilirsem tecrübelerimi paylaşmaktan keyif alacağım. Eleştri ve katkılarınızı bekliyorum.
O sebeple Hello World
Hakan Müştak
Software Developer